L’educació en l’època de la creativitat
En Sala i Martí ens parla d’educació al seu programa “Economia en colors” de TV3. Amb la seva americana taronja i una pissarra de fons, ens explica perquè l’economia s’ha de preocupar pel que passa a l’escola. Un programa molt recomanable del qual destaquem les següents idees:
El mercat laboral en l’època de la creativitat. En l’època industrial, es volia preservar l’homogeneïtat dels alumnes perquè s’integressin a les fàbriques. Però avui els robots poden fer la majoria d’aquestes feines. Per seguir avançant, necessitem alumnes creatius capaços de generar idees i de fer les feines que els robots no podran fer. Si volem que es puguin guanyar la vida en el futur, hem de cultivar l’heterogeneïtat dels alumnes.
Preservem la curiositat dels nens. Els nens neixen amb una curiositat innata; el que hem de fer és no matar-la. Ensenyem-los a continuar generant preguntes i no únicament respostes.
La creació artística es una valuosa via d’accés al coneixement. Si haguéssiu de dibuixar una bici, com ho faríeu? En Sala i Martí demostra que l’art és una de les millors maneres que tenim per fer que els estudiants es fixin en el què els envolta. Quan dibuixes o reprodueixes una realitat, t’hi fixes més!
El nou paper del professor. El nou model educatiu ha de tenir en compte que cada alumne aprèn de manera diferent. En Sala i Martí aposta per la “flipped classroom”: els nens preparen la teoria a casa i el temps de classe es dedica a resoldre dubtes. El professor passar a ser un facilitador de l’aprenentatge.
Algunes escoles, com els Jesuïtes de Casp, ja han canviat les aules tradicionals per espais oberts on els alumnes treballen acompanyats de dos o tres professors a la vegada. Donen ganes de tornar a l’escola!
I vosaltres, què en penseu d’aquests canvis en educació?